Skip Navigation

Dil Seçimini Yapın

Eco-friction™ daha çevreci bir fren performansı sunuyor

file

Ferodo® yeni tribolojik parmak izi prosesini kullanarak tamamen bakırsız ve düşük bakırlı fren balatası yelpazesi geliştirdi. Dünya genelindeki şirketlerin yasal son tarihlerden önce pazara alternatif materyaller sokma çalışmaları paralelinde Ferodo'nun Eco-Friction™ adlı ürün yelpazesi mükemmel sonuçlara çoktan ulaştı.

Bakır, balata ve rotor aşınmasını, ses ve titreşimi azaltan ve sürtünme stabilitesine katkıda bulunan yüksek performanslı fren balatası formüllerinin temel içerik maddesidir. Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa'da kullanılan tipik Asbest İçermeyen Organik (NAO) ve düşük çelikli formüllerindeki sürtünme malzemesi kütlesinin %5-20'sinden oluşur. Ancak fren balatalarındaki bakır içeriği, düzenlemelere tabi tutulacak ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin yarattığı endişe nedeniyle çıkarılacaktır.

Ferodo®'nun tribolojik parmak izi prosesi, Ar-Ge ekiplerinin, fren balatalarının yapıldığı her ham madde için veri sayfası geliştirmelerini sağlamıştır. Bu bilgi ışığında şirket, 1500 ham maddeyi incelemiş ve aynı ısı aralığında aynı aşınma ve sürtünme etkisi olan alternatif malzemeler belirlemiştir.

Ferodo®, bu kapsamlı veri sayfalarını geliştirerek, kısa geliştirme sürelerinde yüksek performanslı fren materyalleri oluşturabilecek. Ferodo, bakır gibi son derece işlevsel olan bir materyal için alternatifi rakiplerinden çok daha önce geliştirmiştir. 

Bakırın yerini tutacak tek bir madde yoktur. Fren balataları, her biri farklı işleve sahip 20-30 farklı malzemeden oluşan bir formülle üretilir. Ferodo'nun Eco-Friction™ ürün yelpazesinde, bakırdan yapılan balatalardaki aynı aşınma ve sürtünme özelliklerine sahip metal sülfit, mineraller, aşındırıcılar, fiberler, seramik parçacıklar ve grafit türlerinden oluşan çeşitli materyaller kullanılır.

ABD'nin belirli eyaletlerindeki yasalar, fren balatalarındaki bakır kullanımının yürürlükten kalkmasıyla ilgili olarak öncelikle, toplam balata ağırlığının %5'inden az olan bakır içeriğine kısıtlama getirecek ve aynı gerekliliği daha sonra, %0,5'den az olan seviyelere uygulayacak. Araç üreticileri şimdilerde, düzenlemelere uygun seviyelerdeki bakırdan oluşan fren sistemleri geliştirerek birçok pazarda geleceğin araçları için standart bir alternatif formül geliştiriyor. Ferodo®, Kuzey Amerika ve Avrupa'daki araç platformları için sıfır bakır ve düşük bakır Eco-Friction™ fren balataları için yeni müşteri anlaşmaları yapmış durumda.

İlgili Makaleler
yükleniyor...